25 Αυγούστου 2012

(2008) Ο σκοτεινός ιππότης

Πρωτότυπος/Αγγλικός τίτλος: The dark knight


Η υπόθεση
Στο ξεκίνημα, γνωρίζουμε τον Joker (Heath Ledger), τον κακοποιό που έχει έρθει ν' αναταράξει τα νερά του Gotham City. Ο Bruce Wayne (Christian Bale), συνεχίζει τις προσπάθειες να πατάξει την εγκληματικότητα της πόλης, έχοντας και πάλι στο πλευρό του, τον Fox (Morgan Freeman), ο οποίος πλέον είναι ο διαχειριστής της εταιρείας του Bruce, τον Gordon (Gary Oldman) και φυσικά τον Alfred (Michael Caine). Ο Batman, όμως, παράλληλα εκδηλώνει την ανάγκη να βρει ένα στήριγμα, έναν ήρωα με πρόσωπο, έναν άνθρωπο της δικαιοσύνης, που να μπορεί να δώσει στο λαό την ελπίδα που χρειάζεται για ένα καλύτερο αύριο. Τον ήρωα αυτόν, τον συναντά στο πρόσωπο του εισαγγελέα κι επίσημου δεσμού της Rachel (Maggie Gyllenhaal), Harvey Dent (Aaron Eckhart), ο οποίος θα παίξει το δικό του ρόλο, στην πάταξη της εγκληματικότητας.

Η κριτική
Αν το Batman begins, ήταν ένα πείραμα, αυτή η ταινία, αποτελεί το ολοκληρωμένο αποτέλεσμα μιας επεξεργασίας τριών ετών. Αν πάλι, η πρώτη ταινία, είχε κάποια ψεγάδια, σ' αυτήν είναι εξαιρετικά δύσκολο, να τα εντοπίσει κανείς και να τα εκφράσει. Αν επίσης, η πρώτη δουλειά του Nolan, θα μπορούσε χάριν αστεϊσμού, να χαρακτηριστεί και Ratman, εδώ έχουμε έναν ολοκληρωμένο Batman, κάποιον που έχει βρει την ταυτότητά του, ξέρει τι ζητά και πώς να το διεκδικήσει. Η ταινία αυτή, αποτελεί, ασυζητητί, το διαμάντι της τριλογίας κι έρχεται ν' απαντήσει σε όλους του επικριτές της πρώτης ταινίας.
Το αποτέλεσμα, είναι εκπληκτικό, όχι μόνο λόγω της περαιτέρω επεξεργασίας από την πλευρά του σκηνοθέτη, αλλά και λόγω της πλαισίωσης της ταινίας. Ο Christopher Nolan, έχει κρατήσει, τους άσσους της πρώτης του ταινίας (Michael Caine, Gary Oldman και Morgan Freeman). Ο Christian Bale, είχε το χρόνο να μελετήσει τόσο καλά το ρόλο του, αποδεικνύοντας έτσι, ότι η επιλογή του δεν ήταν τυχαία. Έχει αντικατασταθεί η Katie Holmes, από την Maggie Gyllenhaal, στην οποία ο ρόλος της Rachel, ταιριάζει γάντι, εν αντιθέσει με την προκάτοχό της. Και τέλος, στη θέση των κακών Liam Neeson και Cillian Murphy, έρχονται ο εξωφρενικός Heath Ledger, μαζί με τον Aaron Eckhart.
Ο "σκοτεινός ιππότης", θεωρώ ότι ήταν αυτό που εξ αρχής, είχε στο μυαλό του ο  Christopher Nolan, όταν καταπιάστηκε με τον Batman. Είναι μια από τις ωραιότερες σύγχρονες περιπέτειες που έχουν γυριστεί στα Χολιγουντιανά πλατώ, με τον Heath Ledger, να δίνει την καλύτερη ερμηνεία της καριέρας του και να στέλνει την ταινία σε ένα άλλο επίπεδο, μακριά από τις περιπέτειες της σειράς. Παρόλα αυτά όμως, οι γρήγορες εναλλαγές, οι υπερβολικές πληροφορίες, τα τόσα διαφορετικά πρόσωπα που έχει να θυμάται ο θεατής, είναι πολύ εύκολο να μπερδέψουν και να αποσυντονίσουν.
Θα την πρότεινα σε όλους τους θαυμαστές του Batman, στους λάτρεις της περιπέτειας, στους θαυμαστές του Heath Ledger, αλλά και της καλής υποκριτικής τέχνης γενικότερα. Δεν θα την πρότεινα βέβαια, σε κάποιον που θέλει να χαλαρώσει, αλλά και σε ένα παιδί, όχι γιατί είναι περιπέτεια ή έχει σκηνές βίας, αλλά γιατί απαιτεί τη συμμετοχή του θεατή σε όλη τη διάρκειά της.

Βαθμολογία: 4/5

Τα σχετικά
Ταινία του 2008, Αμερικάνικη περιπέτεια, επιστημονικής φαντασίας, βασισμένη σε χαρακτήρες του Bob Kane, σε ιστορία του David S. Goyer και Christopher Nolan, σε σενάριο των Jonathan Nolan και Christopher Nolan και σκηνοθεσία του Christopher Nolan, διάρκειας 152 λεπτών, με βασικούς πρωταγωνιστές, τους Christian Bale, Heath Ledger, Michael Caine, Morgan Freeman, Gary Oldman, Aaron Eckhart και Maggie Gyllenhaal.

Οι σύνδεσμοι
Trailer
Imdb
Rotten tomatoes

2 σχόλια:

  1. Αγαπητή Μαριλένα θεωρώ ότι έχεις κάνει τόσα μα τόσα πολλά λάθη. Αναφέρομαι στην κριτική των 2 πρώτων ταινιών του Batman. Μα αν είναι δυνατόν να κρίνεις μια ταινία μόνο και μόνο από την επιλογή του casting και να εκμαιεύεις αρνητικά σχόλια από αυτή την επιλογή του σκηνοθέτη. Το casting θα μπορούσε να ήταν εντελώς διαφορετικό από αυτό που πρέπει να κρίνεις είναι εάν οι ηθοποιοί κατάφεραν να αποδώσουν σωστά τον ρόλο που τους ανατέθηκε. Τα σχόλια σου θα πρέπει να γίνονται με όσο το δυνατόν πιο αντικειμενικά κριτήρια, ως εκ τούτου το σχόλιό σου πως πιστεύεις ότι «ο ρόλος της Katie Holmes θα ταίριαζε καλύτερα σε μια γυναίκα που να εμπνέει στο θεατή λίγο περισσότερο δυναμισμό κι ερωτισμό και ότι προσωπικά, θεωρείς ότι κάθε φορά που εμφανιζόταν, η ταινία γινόταν κάπως γλυκανάλατη» είναι τόσο μα τόσο φτωχό ανάλυσης.

    Ανέφερες μεταξύ άλλων το εξής: «στο βαθμό τελειότητας, μπορεί κάλλιστα να συγκριθεί με οποιαδήποτε άλλη, προσεγμένη Χολιγουντιανή περιπέτεια, γιατί εκτός του ονόματος του κεντρικού χαρακτήρα, δεν έχει κάτι άλλο, που να την κάνει να ξεχωρίζει». Και πάλι μα πάλι έχεις ξεφύγει από το θέμα τόσο μα τόσο πολύ.

    Αγαπητή μου Μαριλένα η συγκεκριμένη ταινία Batman δεν έχει ως κύριο σκοπό να προσφέρει εύπεπτες σκηνές δράσης και νοήματος σε κανέναν θεατή και επιπλέον δεν έχει σκοπό να υποτιμήσει την νοημοσύνη του με γελοίους θεατρινισμούς του στιλ Clooney ή του αγαπητού Arnold Schwarzenegger e.t.c. Επομένως το σχόλιό σου για το ότι «οι γρήγορες εναλλαγές, οι υπερβολικές πληροφορίες, τα τόσα διαφορετικά πρόσωπα που έχει να θυμάται ο θεατής, είναι πολύ εύκολο να μπερδέψουν και να αποσυντονίσουν» είναι επίσης εκτός τόπου. Η ταινία και η ιστορία του Batman είναι προφητική μα και τόσο σύγχρονη και άπτει ένα πολύ σπουδαίο θέμα – τις προσωπικές αξίες και επιλογές καθημερινών ανθρώπων που ζουν σε μια κοινωνία που συνεχώς αποδομείται καταστρέφοντας τον ίδιο της τον εαυτό – το οποίο είναι απανταχού παρών γύρω μας.

    Αγαπητή μου, δε θα ήθελα να πω άλλα για αυτό το θέμα. Όταν διάβασα την κριτική σου θεώρησα ότι μάλλον κάτι έχασες από την θέαση των ταινιών. Δεν θα ασχοληθώ να σου εξηγήσω τι ήταν αυτό που έχασες. Ελπίζω στο μέλλον να διαβάσω πολύ καλές κριτικές από εσένα. Δε θέλω με κανέναν τρόπο να σε ταράξω και να υποτιμήσω την αξιοπρέπεια που διαθέτεις. Απλά κρίνω τη δουλειά που παρουσίασες. Μιλάω με σεβασμό και με πολύ αγάπη προς το πρόσωπό σου καθώς και εγώ γράφω κριτικές ταινιών. Καλή σου μέρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα κι από 'μένα κι ευχαριστώ πολύ για το σχόλιό σου.
      Δεν έχω εκλάβει το σχολιασμό σου ως επίθεση, άλλωστε δε σε ξέρω, για να έχω το θάρρος να το κάνω.
      Μπορεί να έχεις δίκιο και να έχω όντως χάσει κάτι από την θέαση των ταινιών, χωρίς αυτό να σημαίνει βέβαια ότι αναιρώ τα όσα έχω γράψει. Έχω σταθεί όντως, σε κάποια σημεία της ταινίας κι η αναλυσή μου πιθανώς, να είναι ανεπαρκής, αλλά λανθασμένη δεν πιστεύω ότι είναι. :)
      Όποτε ξανανιώσεις την ανάγκη να σχολιάσεις, με μεγάλη μου χαρά θα διαβάσω το σχολιό σου και θα το δημοσιεύσω. Καλή σου μέρα κι από μένα και πάλι σ' ευχαριστώ θερμά.

      Διαγραφή