9 Σεπτεμβρίου 2012

(2012) Οι εργένισσες

Πρωτότυπος/Αγγλικός τίτλος: Bachelorette


Η υπόθεση
Όλα ξεκινάνε όταν η Becky (Rebel Wilson), ανακοινώνει το γάμο της με τον Dale (Hayes MacArthur), στην παιδική της φίλη Regan (Kirsten Dunst). Η Regan, αμέσως θα τηλεφωνήσει στη Gena  (Lizzy Caplan) κι αυτή με τη σειρά της στην Katie (Isla Fisher), για να μοιραστούν το ευχάριστο μεν, αλλά απρόσμενο για τις ίδιες, νέο. Ο γάμος της Becky, θα γίνει η αφορμή να ξανασυναντηθούν οι τέσσερις παιδικές φίλες στο bachelor party, την προηγούμενη του γάμου. Η Gena κι η Katie θα κάνουν το party άνω-κάτω, ωθώντας την Becky και τους υπόλοιπους καλεσμένους να φύγουν. Οι δυο τους, θα μείνουν μαζί με τη Regan και το νυφικό, στο χώρο του party και τότε είναι που ξεκινά η πραγματική περιπέτεια. Μετά απ' αυτή τη νύχτα θα πρέπει να διορθώσουν την παρεξήγηση με τη νύφη, αλλά και να σώσουν το γάμο της.

Η κριτική
Είναι αλήθεια πως στο άκουσμα του τίτλου της ταινίας, το μυαλό του θεατή οδηγείται αυτόματα στη σύγκριση με το πρόσφατο "Bridesmaids" (2011), περιμένοντας παράλληλα, να δει μια ταινία σε παρόμοιο ύφος. Βέβαια, κάποιων η σκέψη μπορεί να πάει και στο "Hangover" και να θεωρήσουν ότι η ταινία παρουσιάζει τη θηλυκή πλευρά ενός bachelor party και τις κωμικοτραγικές συνέπειες που μπορεί να έχει αυτό, αν οι καλεσμένοι του δε συμμορφωθούν με τους "κανόνες". Αν κι η ταινία βρίσκεται κάπου στο ενδιάμεσο, τείνω να αποφανθώ ότι περισσότερο θυμίζει γυναικείο "Hangover", παρά τις "Bridesmaids".
Στην ταινία, παρουσιάζονται τρεις διαφορετικοί γυναικείοι τύποι, που όλοι μαζί διαμορφώνουν ένα, σχεδόν αντιπροσωπευτικό, δείγμα της επικρατούσας αντίληψης για το γυναικείο φύλο. Από τη μια έχουμε την Regan, τη γυναίκα-κατίνα, τη γυναίκα-καριερίστα, τη γυναίκα που τα έχει κάνει όλα σωστά στη ζωή της, αλλά παρόλα αυτά δεν έχει δει ακόμα τους καρπούς των κόπων της ν' ανθίζουν. Ο δεύτερος τύπος είναι αυτός της Gena, της γυναίκας ελευθέρων ηθών, που φαινομενικά σκέφτεται όπως ένας άντρας, αλλά στην ουσία έχει ανάγκη από τον άντρα των ονείρων της να έρθει και να την διεκδικήσει. Και τέλος, έχουμε τον τύπο της Katie, της γυναίκας που δεν έχει καταφέρει ποτέ να κάνει κάτι σωστό στη ζωή της, που έχει αναπτύξει μια υπερβολικά χαμηλή αυτοεκτίμηση, η οποία την κάνει να μην μπορεί να ξεφύγει από τη νοοτροπία της εφηβικής ηλικίας και να προχωρήσει, επιτέλους, ένα βήμα παρακάτω.
Το έργο, ξεκινά ως κωμωδία και καταλήγει σε ρομαντικό δράμα, κάτι επόμενο, αφού από τον τίτλο του και μόνο καταλαβαίνει κανείς ότι απευθύνεται στο γυναικείο κοινό. Μετά από μια κωμική εισαγωγή, αποπειράται να εμβαθύνει στο γυναικείο ψυχισμό και ν' αποδείξει ότι η φιλία στο ωραίο φύλο, παρ' όλη την αμφισβήτησή της, υφίσταται, με τους δικούς της ιδιαίτερους όρους. Η διαφορά της από το "Bridesmaids", είναι ότι η δύναμη της γυναικείας φιλίας, αναδεικνύεται εδώ, μέσα από έναν λιγότερο κατινίστικο και περισσότερο αμερικάνικο τρόπο.
Οι Kirsten Dunst, Lizzy Caplan και Isla Fisher, ανταποκρίνονται υποκριτικά στις προσδοκίες του κοινού, σε σχέση πάντα και με το ρόλο που ενσαρκώνουν. Η ροή των γεγονότων επίσης, κυλάει ευχάριστα, χωρίς να κάνει το θεατή να βαρεθεί. Η κατάληξη της ιστορίας βέβαια, είναι λίγο ή πολύ αναμενόμενη, αλλά αυτό από μόνο του, δε νομίζω ότι μπορεί να λειτουργήσει ανασταλτικά.
Σε γενικές γραμμές, θα την πρότεινα στο γυναικείο κοινό, όχι ως την ταινία που θα τους ανοίξει τους ορίζοντες ή θα τις βοηθήσει να δούνε κάποια πράγματα από μια άλλη οπτική, αλλά ούτε κι ως μια κωμωδία που θα τις κάνει να γελάσουν με την ψυχή τους. Θα την πρότεινα ως μια διασκεδαστική ταινία, που παράλληλα έχει τη δυνατότητα, σ' ένα μικρό βαθμό, να συγκινήσει κιόλας. Όσοι τώρα, έχετε δει το "Bridesmaids", σας άρεσε και πιστεύετε ότι θα δείτε κάτι ανάλογο, κατά πάσα πιθανότητα, αυτή, δεν αποτελεί για εσάς την καταλληλότερη επιλογή. Θεωρώ πως η ταινία, θα σας φανεί κάπως γλυκανάλατη, συγκριτικά πάντα. Αν πάλι, το "Bridesmaids" δεν σας ενθουσίασε τόσο, πιστεύω ότι η συγκεκριμένη, θα σας φανεί αρκετά ενδιαφέρουσα.

Βαθμολογία: 2,5/5

Τα σχετικά
Αμερικάνικη κωμωδία με κάποια δραματικά στοιχεία, παραγωγής του 2012, σε σενάριο και σκηνοθεσία της Leslye Headland, διάρκειας 88 λεπτών, με βασικούς πρωταγωνιστές, τους Kirsten Dunst, Lizzy Caplan, Isla Fisher, Rebel Wilson, Adam Scott, Kyle Bornheimer, James Marsden και Hayes MacArthur.

Οι σύνδεσμοι
Imdb 

1 σχόλιο: