14 Σεπτεμβρίου 2012

(2012) Brave

Πρωτότυπος/Αγγλικός τίτλος: Brave


Η υπόθεση
Η πριγκίπισσα Merida (φωνή: Kelly Macdonald), η πρωτότοκη κόρη του βασιλιά Fergus (φωνή: Billy Connolly) και της βασίλισσας Elinor (φωνή: Emma Thompson), αν και πριγκίπισσα, ζει τη ζωή της ως αγοροκόριτσο. Έχει πάθος με την τοξοβολία κι είναι ανεπίδεκτη μαθήσεως των καλών τρόπων που πρέπει να έχει μια μέλλουσα βασίλισσα. Η ζωή της Merida, θ' αναστατωθεί όταν η μητέρα της, της ανακοινώσει ότι θα πρέπει να παντρευτεί με έναν από τους γιους των τριών λόρδων του βασιλείου τους. Η Merida, προσπαθώντας ν' αποφύγει ένα γάμο που δεν θέλει και θέλοντας παράλληλα ν' αλλάξει γνώμη στη μητέρα της, θα καταφύγει στη μαγεία. Πιστεύοντας ότι αυτός είναι ο μοναδικός τρόπος ν' αλλάξει τη μοίρα της, θα δώσει στη μητέρα της ένα φίλτρο. Οι επιπτώσεις του φίλτρου όμως δεν θα είναι ακριβώς αυτές που περιμένει η νεαρή πριγκίπισσα. Τώρα θα πρέπει, να βρει έναν τρόπο να αντιστρέψει την επίδρασή του, πριν να είναι πολύ αργά.

Η κριτική
Όσα χρόνια κι αν περάσουν από τη χρυσή εποχή της πριγκίπισσας της Disney κι όσο κι αν έχει φορεθεί πια αυτό το μοτίβο παιδικών ταινιών, η θρυλική εταιρία δεν θα χάσει ποτέ τη χρυσή συνταγή της επιτυχίας. Η Disney, με την καινούργια της ταινία, συστήνει στο κοινό άλλη μια πριγκίπισσα, που θυμίζει λίγο-πολύ παλαιότερες πριγκίπισσες της εταιρίας.
Η Merida, είναι μια νεαρή κοπέλα που όλο το βάρος των ευθυνών της βασιλικής οικογένειας θα πέσει στους ώμους της, καθώς είναι το πρωτότοκο παιδί του βασιλιά. Η δική της όμως επιθυμία, είναι να έχει την ελευθερία ν' αποφασίσει η ίδια για τον εαυτό της και προσπαθώντας να το πετύχει αυτό, θα κάνει το μοιραίο λάθος.
Το μυστικό της επιτυχίας του "Brave", αλλά και όλων των ταινιών της Disney που δεν βασίζονται σε κλασικά παραμύθια, είναι ότι ενώ οι κεντρικοί ήρωες έχουν πολλά κοινά με παλαιότερους ήρωες, οι συνθήκες κι ο τόπος δράσης τους διαφέρουν απ' ό,τι προηγούμενο έχει παρουσιαστεί, δημιουργώντας έτσι μια νέα κι εκσυγχρονισμένη περιπέτεια, που θα προκαλέσει το γέλιο και τη συγκίνηση στον θεατή.
Η τοποθέτηση της ιστορίας στην Σκωτία, είναι κάτι το διαφορετικό απ' όσα έχει παρουσιάσει μέχρι στιγμής. Όμως η απουσία ερωτικού ειδυλλίου, όπως επίσης κι η απουσία ενός εμφανούς εχθρού, αποτελούνε τα καινούργια στοιχεία μιας ταινίας με πρωταγωνίστρια μια πριγκίπισσα. Η Merida, θυμίζει αρκετά την Άρτεμη από τους αρχαίους ελληνικούς μύθους, κάνοντας την ταινία κατάλληλη τόσο για κοριτσάκια, όσο και γι' αγοράκια.
Μια πολύ όμορφη ιστορία, που αξίζει να πάτε τα παιδιά σας να τη δούνε και γιατί όχι να τη δείτε κι εσείς οι ίδιοι. Προτείνεται επίσης, σε όλους τους λάτρεις των παιδικών ταινιών της Disney, που ασχέτως ηλικίας τρέχουμε στο σινεμά να δούμε τα καινούργια δημιουργήματα της θρυλικής εταιρίας.
Βέβαια, αξίζει να σημειώσω ότι επειδή η ταινία, στο trailer της σχετίζεται με το "Wall-E", το "Toy story 3" και το "Up", μην περιμένετε ότι και το "Brave" εκπέμπει στα ίδια μήκη κύματος όπως αυτές οι τρεις, γιατί θ' απογοητευτείτε. Η ταινία, είναι κατ' αρχάς μια ταινία πριγκίπισσας, που φέρει μόνο κάποια από τα στοιχεία των προαναφερθεισών ταινιών.
Σημείωση: Όπως συνηθίζεται τα τελευταία χρόνια, η ταινία στη μεταγλωττισμένη της εκδοχή, πρέπει να χάνει αρκετά από την αυθεντική αγγλική της. Αξίζει νομίζω ν' αναφέρω ότι σε αντίθεση με το trailer, που υπάρχει μια σκωτσέζικη προφορά στις φωνές των ηθοποιών, στη μεταγλώττιση δεν υπάρχει κανένα στοιχείο που να παραπέμπει σε επαρχία, πέραν του τοπίου που θυμίζει λίγο αυτό της Σκωτίας κι ενός μνημείου που θυμίζει αρκετά το Stonehenge της Αγγλίας. Επίσης, η 3D έκδοση της συγκεκριμένης ταινίας, πιστεύω δεν έχει καμία διαφορά από την δισδιάστατή της.

Βαθμολογία: 3/5

Τα σχετικά
Αμερικάνικη παιδική ταινία, κινουμένων σχεδίων, παραγωγής του 2012, βασισμένη σε ιστορία της Brenda Chapman, σε σενάριο των Mark Andrews, Steve Purcell, Brenda Chapman και Irene Mecchi και σκηνοθεσία των Mark Andrews, Brenda Chapman και Steve Purcell, διάρκειας 100 λεπτών, με βασικούς πρωταγωνιστές, τους Kelly Macdonald, Emma Thompson και Billy Connolly.

Οι σύνδεσμοι
Imdb 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου