6 Οκτωβρίου 2012

(2012) Οι υποψήφιοι

Πρωτότυπος/Αγγλικός τίτλος: The campaign


Η υπόθεση
Ο Cam Brady (Will Ferrell) εκλέγεται επί σειρά ετών, χωρίς ανταγωνισμό, γερουσιαστής της Βόρειας Carolina και, συνεπώς, μέλος του Κογκρέσου των Η.Π.Α.. Μετά από ένα ατυχές γεγονός, όμως, η δημοτικότητά του θ' αρχίσει να παίρνει την κάτω βόλτα, κάνοντας τους ισχυρούς επιχειρηματίες Motch να θελήσουν να τον αντικαταστήσουν μ' ένα φρέσκο πρόσωπο, που θα τους δώσει το ελεύθερο να μεταφέρουν τις επιχειρήσεις τους από την Κίνα στην Βόρεια Carolina και να μειώσουν κι άλλο τα έξοδα παραγωγής των προϊόντων τους. Ο νέος υποψήφιος θα βρεθεί στο πρόσωπο του Marty Huggins (Zack Γαλιφιανάκης), ενός αποτυχημένου, πλην καλόκαρδου, διευθυντή κάποιου τοπικού τουριστικού γραφείου. Το προφίλ του Marty, αναλαμβάνει να διαμορφώσει ο σκληροπυρηνικός image-maker Tim Wattley (Dylan McDermott) κι η βρώμικη αναμέτρηση για την εκλογή του "καλύτερου" αρχίζει...

Η κριτική
Η νέα ταινία που συμμετέχει ο Zack Γαλιφιανάκης είναι μια απολαυστική κωμωδία που σατιρίζει τις πολιτισμένες προεκλογικές εκστρατείες των Αμερικάνων πολιτικών, αλλά και το γενικότερο πολιτικό σύστημα της μεγάλης υπερδύναμης. Επιπλέον, όλα τα παραπάνω διαδραματίζονται σε μια επαρχιακή Πολιτεία της Αμερικής, της οποίας το βλάχο-αμερικανικό στοιχείο κάνει την κωμωδία ακόμα πιο ξεκαρδιστική.
Το χιούμορ, βέβαια, μιας ταινίας, στην οποία συμπρωταγωνιστούν ο Will Ferrell κι ο Zack Γαλιφιανάκης, δεν χαρακτηρίζεται από ευστροφία, αλλά από χοντροκομμένες σκηνές που προκαλούν το άκρατο γέλιο του θεατή. Παρόλα αυτά, δεν είναι από τις κωμωδίες που υποτιμούν τη νοημοσύνη του κοινού, αλλά από αυτές που το θέμα τους απαιτεί έναν τέτοιο τρόπο προσέγγισης, καθώς μια, ίσως, πιο εκλεπτυσμένη ενασχόληση με τον πολιτικό χώρο θα άλλαζε εντελώς το αποτέλεσμα και το είδος της ταινίας.
Μια σειρά από απανωτές κι επαναλαμβανόμενες γκάφες που διαπράττουν ο ηλίθιος, αλλά καλοκάγαθος, wanna-be-πολιτικός κι ο πανηλίθιος και χοντρόπετσος γερουσιαστής της Βόρειας Carolina, συνθέτουν μια εξαιρετική κωμωδία καταστάσεων και χαρακτήρων, που θυμίζει αρκετά το στυλ άλλων κωμωδιών που πρωταγωνιστεί ο Will Ferrell. Η διαφορά, όμως, εδώ είναι ότι "Οι υποψήφιοι" δεν είναι απλώς μια ταινία γυρισμένη για να περάσει ο θεατής καλά. Η ταινία, έμμεσα, αποτελεί μια προσπάθεια αφύπνισης των πολιτών της εκάστοτε Πολιτείας ή χώρας κι ο πιο εύκολος τρόπος να περάσει το μήνυμά στο κοινό είναι μέσω μιας ευχάριστης ατμόσφαιρας.
Η αλήθεια είναι, βέβαια, ότι σε κάποια σημεία αγγίζει ή και ξεπερνά τα όρια της χυδαιότητας, γεγονός που δεν την καθιστά κατάλληλη για όλες τις ηλικίες ή τα γούστα. Ο αυτοσαρκασμός, όμως, κι ο υπερβολικός και πιο ξεκάθαρος τρόπος που παρουσιάζει υπαρκτά σκάνδαλα, με σκοπό να γίνουν κατανοητά από τον οποιονδήποτε, αρκούν για να επανορθώσουν την ενδεχόμενη ηθική προσβολή του θεατή.
Καθώς ο Γαλιφιανάκης κι ο Ferrell δίνουν ρεσιτάλ ανοησίας και θεωρώντας αυτονόητο ότι ο καθένας έχει το δικό του φανατικό κοινό, προτείνεται στους θαυμαστές και των δυο πρωταγωνιστών. Επίσης οι αχόρταγοι κυνηγοί των κάφρικων κωμωδιών, θα την λατρέψουν. Για τους υπόλοιπους θεατές, είναι μια πολύ καλή και σίγουρα ευχάριστη επιλογή, αρκεί να μην σας ενοχλούν οι βωμολοχίες κι η υπερβολή στο χυδαίο.

Βαθμολογία: 2,5/5

Τα σχετικά
Αμερικάνικη κωμωδία του 2012, σε σενάριο των Chris Henchy και Shawn Harwell και σκηνοθεσία του Jay Roach, διάρκειας 85 λεπτών, με βασικούς πρωταγωνιστές, τους Will Ferrell, Zack Γαλιφιανάκης, Dylan McDermott, Katherine LaNasa, Sarah Baker, Brian Cox, John Lithgow και Dan Aykroyd.

Οι σύνδεσμοι

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου