31 Δεκεμβρίου 2012

(2012) The impossible

Πρωτότυπος τίτλος: Lo imposible
Αγγλικός τίτλος: The impossible


Η υπόθεση
Τον Δεκέμβριο του 2004, η Maria (Naomi Watts), ο σύζυγός της Henry (Ewan McGregor) και τα τρία παιδιά τους, θα ταξιδέψουν στην μαγευτική Ταϊλάνδη, με σκοπό να περάσουν ονειρεμένα τις χριστουγεννιάτικες διακοπές τους. Την επομένη των Χριστουγέννων, όμως, το πανέμορφο τοπίο θ' αντικαταστήσουν εικόνες καταστροφής και θανάτου, μετά το απρόσμενο χτύπημα ενός δεκάμετρου τσουνάμι που προκλήθηκε από έναν σεισμό στον Ινδικό ωκεανό. Μαζί με τα χιλιάδες θύματα της φυσικής καταστροφής, η οικογένεια της Maria και του Henry σκορπά κι οι ήρωές μας ξεκινούν ένα ταξίδι γεμάτο ελπίδες για την επανένωση και την επιβίωσή τους.

Η κριτική
Το "The impossible" ανήκει σ' αυτές τις ταινίες, που βλέποντας κανείς το trailer ή διαβάζοντας την υπόθεσή της, μπορεί, με μεγάλη ευκολία, να κρίνει το κατά πόσο θα του αρέσει ή όχι το περιεχόμενό της. Ο Sergio G. Sánchez, χρησιμοποιώντας, όχι μόνο την καταστροφή που προκάλεσε το τσουνάμι του 2004 στην Ταϊλάνδη, αλλά και την πραγματική ιστορία της οικογένειας Belon, που ήταν μια από τις πάμπολλες οικογένειες τουριστών που επλήγησαν από την φυσική καταστροφή, δημιουργεί ένα δράμα που υμνεί την πίστη και την ελπίδα.
Εφόσον λοιπόν δεν μιλάμε για ένα έργο ντοκιμαντερίστικου χαρακτήρα, αλλά για μια ταινία με πρωταγωνιστές τα πρόσωπα μιας οικογένειας, ο οποιοσδήποτε θα πρέπει να περιμένει μια επιτηδευμένη ταινία που στόχο έχει να συγκινήσει κι όχι να παρουσιάσει και ν' απαριθμήσει τις ζημιές και τα θύματα μιας καταστροφής. Δεδομένου, δε, ότι οι εικόνες που έφτασαν στους τηλεοπτικούς δέκτες ολόκληρου του πλανήτη, κατάφεραν να προκαλέσουν δάκρυα στα μάτια πολλών ανθρώπων, η ανάπτυξη μιας ιστορίας που διαδραματίζεται σ' αυτές τις συνθήκες, αναμένεται να στοχεύει στην ευαισθητοποίηση του κοινού.
Παράλληλα, όμως, ας μην ξεχνάμε ότι πάρα πολλές ταινίες που βασίζονται σε παρόμοιες ιστορίες, δίνουν ένα μέτριο αποτέλεσμα, πολύ απλά γιατί μια συγκινητική ιστορία, από μόνη της, δεν επαρκεί για την δημιουργία ενός συνολικά καλού αποτελέσματος. Παρόλα αυτά, η καταπληκτική σκηνοθεσία του Juan Antonio Bayona, συντελεί τα μέγιστα στην ανάλογη διαχείριση του συναισθήματος του θεατή, κάνοντάς την μια άριστη επιλογή για όποιον την προτιμήσει.
Η ταινία, ξεκινά με την παρουσίαση μιας ενωμένης κι ευτυχισμένης οικογένειας, τα μέλη της οποίας θα ζήσουν χωριστά την απόλυτη καταστροφή. Ο τρόπος με τον οποίο χρησιμοποιείται η φωτογραφία, επίσης, εστιάζει στην τεράστια αλλαγή του παραδεισένιου τοπίου σε μια, επί γης, κόλαση κι η χρήση της μουσικής, εντείνει ή ακόμα και προκαλεί τα επιθυμητά συναισθήματα. Την ώρα που θα χτυπήσει η καταστροφή, ο σκηνοθέτης της, φροντίζει να επιβραδύνει την ροή, αναδεικνύοντας κατ' αυτόν τον τρόπο τα τελευταία δευτερόλεπτα ευτυχίας των ενοίκων του πολυτελούς ξενοδοχείου.
Από την στιγμή που το τσουνάμι χτυπά την πανέμορφη Ταϊλάνδη, ακολουθούν κάποια δευτερόλεπτα απόλυτου κενού, τα οποία όμως θ' αναπληρωθούν, με εξαίρετο τρόπο, στην συνέχεια της ιστορίας. Επίσης, ο Bayona, φροντίζει να βιώσουμε κι εμείς το δράμα της οικογένειας, καθώς δεν παρακολουθούμε παράλληλα την ιστορία του πατέρα και την μητέρας, αλλά πρώτα θ' ακολουθήσουμε την Maria και τον μεγάλο γιό της οικογενείας, τον Lucas (Tom Holland), κι έπειτα θα βρεθούμε να παρακολουθούμε την ιστορία από την πλευρά του πατέρα και των άλλων δυο παιδιών. Επίσης, αξιοπρόσεκτο είναι και το γεγονός ότι η σωτηρία του ενός, μπορεί να πατήσει πάνω στην δυστυχία του άλλου.
Οι καταπληκτικές ερμηνείες της Naomi Watts και του Ewan McGregor, εξυψώνουν την ήδη καλογυρισμένη ιστορία, σε ένα πάρα πολύ καλό κινηματογραφικό αποτέλεσμα. Οι Tom Holland, Samuel Joslin και Oaklee Pendergast, επίσης, είναι απόλυτα πειστικοί στους ρόλους των παιδιών της οικογένειας Belon.
Με άλλα λόγια, αν δεν ανήκετε στην κατηγορία των θεατών που θεωρούν ανούσιο να παρακολουθήσουν μια ταινία που αναβιώνει τα φονικά γεγονότα του 2004, μ' έναν τρόπο που βασίζεται στ' αμερικάνικα πρότυπα, αποτελεί για εσάς μια εξαίρετη επιλογή. Αν πάλι, σας αρέσουν οι ειλικρινείς ταινίες και μισείτε να σας βιάζουν το συναίσθημα, θα σας πρότεινα παρά τις εξαίρετες ερμηνείες των πρωταγωνιστών της να την αποφύγετε.

Βαθμολογία: 3,5/5

Τα σχετικά
Ισπανικό δράμα του 2012, βασισμένο σε ιστορία της Maria Belon, σε σενάριο του Sergio G. Sánchez και σκηνοθεσία του Juan Antonio Bayona, διάρκειας 114 λεπτών, με βασικούς πρωταγωνιστές, τους Naomi Watts, Ewan McGregor, Tom Holland, Samuel Joslin, Oaklee Pendergast και Johan Sundberg.

Οι σύνδεσμοι
Trailer 
Imdb 
Rotten Tomatoes 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου