25 Δεκεμβρίου 2012

(1993) Χριστουγεννιάτικος εφιάλτης

Πρωτότυπος/Αγγλικός τίτλος: The nightmare before Christmas


Η υπόθεση
Στην πόλη του Halloween, ο Jack Skellington (φωνή:Chris Sarandon, τραγούδι: Danny Elfman) κατέχει τον τίτλο του βασιλιά της κολοκύθας. Δυστυχώς όμως για τον ήρωά μας η ρουτίνα της καθημερινότητάς του τον έχει κάνει να βαρεθεί το στέμμα του. Έτσι, κατά τη διάρκεια ενός μεγάλου περιπάτου στο δάσος, θα βρεθεί μπροστά στις εισόδους των άλλων γιορτών και θα μαγευτεί από το χριστουγεννιάτικο δέντρο που κοσμεί την είσοδο στην πόλη των Χριστουγέννων. Στη συνέχεια βέβαια, θα μαγευτεί κι από την ίδια την πόλη, αλλά και την τελετουργία της γιορτής αυτής και θ' αποφασίσει φέτος ν' αναλάβει ο ίδιος, με την βοήθεια των συμπολιτών του, την διοργάνωση των Χριστουγέννων. Φυσικά, συνέπεια της απόφασής του αυτής είναι να καταστρέψει, άθελά του, την πιο όμορφη γιορτή του χρόνου. Ίσως, όμως, το θαύμα των Χριστουγέννων να προλάβει να διορθώσει την ζημιά.

Η (κάτι σαν) κριτική
Τα Χριστούγεννα είναι η αγαπημένη μου γιορτή του χρόνου, ίσως γιατί είναι μια γιορτή ζεστή, οικογενειακή και φωτεινή... ακριβώς ότι θα 'θελε ένα παιδί για να 'ναι ευτυχισμένο. Για πάρα πολύ κόσμο, τα Χριστούγεννα έχουν συνδεθεί με την έννοια της αγάπης και της προσφοράς. Στο δικό μου μυαλό όμως, "Χριστούγεννα" σημαίνουν "παιδική αθωότητα", μια έννοια που περιλαμβάνει την αγάπη, την προσφορά κι ένα σωρό άλλες έννοιες, όλες συνοδευόμενες από την ανιδιοτέλεια ενός παιδιού. Και δεν υπάρχει καλύτερο πράγμα απ' το να δίνεις την ευκαιρία στον εαυτό σου, να αποτοξινωθεί από την ενήλικη ζωή για μια μικρή περίοδο, λίγων ημερών, μέσα στο χρόνο.
Γι' αυτό λοιπόν, μαζί με όλη την τελετουργία των δώρων, των στολισμών, των ευχών, των γλυκών, κ.α., έχω δημιουργήσει, επιπρόσθετα, μια δική μου χριστουγεννιάτικη ακολουθία γεγονότων που μου επιτρέπει κάθε χρόνο να γυρίσω πίσω το ρολόι και να θυμάμαι πώς είναι να μην έχεις έννοιες, να μην κρατάς κακίες, να γελάς και να επιδιώκεις να δείχνεις στους γύρω σου ότι τους αγαπάς πραγματικά. Μέρος λοιπόν αυτής της κάθαρσης, μεταξύ άλλων, είναι κι η θέαση δυο πολύ αγαπημένων μου ταινιών που έχουν τη δυνατότητα να με γυρίσουν πίσω στον χρόνο. Η μια είναι τα "Χριστουγεννιάτικα κάλαντα", μια από τις εκδοχές της "Χριστουγεννιάτικης ιστορίας" του Charles Dickens κι η δεύτερη είναι ο "Χριστουγεννιάτικος εφιάλτης" του Tim Burton.
Κάθε χρόνο λοιπόν, ανήμερα των Χριστουγέννων, κάνω μια ειδική προβολή των δυο αυτών ταινιών, θυμάμαι όλες τις περασμένες στιγμές και παράλληλα τις φορτώνω με  καινούργιες, μόνο ευχάριστες, αναμνήσεις. Δεν ξέρω τον λόγο που δεν έχω μια αγαπημένη χριστουγεννιάτικη ταινία, όπως όλοι οι φυσιολογικοί άνθρωποι, όπως επίσης δεν μπορώ να απαντήσω και στο ερώτημα: "Γιατί αυτές;". Το μόνο που ξέρω είναι ότι μεγαλώνοντας, αισθάνομαι περισσότερο την ανάγκη να δω τον "Χριστουγεννιάτικο εφιάλτη", ίσως γιατί με το πέρασμα των χρόνων, ασυνείδητα, την έχω φορτώσει πιο πολύ, ίσως γιατί είναι κινούμενο σχέδιο κι ως τέτοιο μου φέρνει στο μυαλό περισσότερο την παιδική μου ηλικία ή ίσως να φταίει το γεγονός ότι τα Χριστούγεννα του 2007 την ξαναείδα σε 3D με τρία πολύ αγαπημένα μου πρόσωπα, συνδέοντας το τότε και το τώρα πολύ έντονα στο μυαλό μου.
Τι είναι αυτό που με μαγεύει στην συγκεκριμένη ταινία; Ο τρόπος που βρίσκει ο Jack, την χαρά της ζωής όταν γνωρίζει για πρώτη φορά τα Χριστούγεννα, αλλά κι η προσπάθειά του να καταλάβει μια ολόκληρη πόλη, την έννοια αυτής της γιορτής. Για 'μένα, αυτό είναι το νόημα ολόκληρης της ταινίας. Ο Jack, όπως κάθε μικρό ή μεγάλο παιδί, μαγεύεται από την χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα κι η χαρά του είναι τόσο μεγάλη που, ενώ προσπαθεί να κατανοήσει την γιορτή αυτή και δεν τα καταφέρνει, αποφασίζει ν' αντιγράψει τυφλά όλα όσα σχετίζονται μ' αυτήν. Το γεγονός ότι το γκροτέσκο χριστουγεννιάτικο αποτέλεσμά του, αποτυγχάνει, οφείλεται μόνο στην απόρριψη του πραγματικού του εαυτού και στην προσπάθειά του να μιμηθεί κάτι που δεν είναι. Κανείς μας δεν μπορεί να εισχωρήσει στον κόσμο του άλλου, αν προσπαθήσει να γίνει ο άλλος. Ας μην ξεχνάμε κιόλας, ότι δεν είναι πάντα και για όλους τους ανθρώπους ιδανικές οι συνθήκες για να γιορτάσουν μαζί μας την συγκεκριμένη χρονική περίοδο, όμως αξίζει τον κόπο να μπει κανείς στην διαδικασία να πλησιάσει, με όποιον τρόπο διαθέτει ο καθένας, τους γύρω του, θέλοντας να τους προσφέρει λίγο από τον κόσμο του. Και το ηθικό δίδαγμα της συγκεκριμένης ταινίας είναι ότι ο Jack καταφέρνει να σώσει τα Χριστούγεννα, όταν δέχεται ότι είναι ο βασιλιάς της κολοκύθας κι όχι ο Αϊ-Τονύχης. Το να προσπαθείς να καταλάβεις λοιπόν, κάτι πολύ διαφορετικό από εσένα, το να είσαι εσύ και το να μοιράζεσαι, είναι κάποια από τα πιο όμορφα πράγματα που μας δίνει την ευκαιρία ν' απολαύσουμε αυτή η ταινία, αλλά κι αυτή η γιορτή χαράς.
Γι' αυτόν τον λόγο λοιπόν, αισθάνθηκα την ανάγκη να μοιραστώ μαζί σας, ένα κομμάτι του "εγώ" μου, λέγοντάς σας τι σημαίνει η σημερινή μέρα και τι η συγκεκριμένη ταινία, για 'μένα κι επειδή ένα από τα ομορφότερα πράγματα είναι το να προσφέρεις, και στις περισσότερες περιπτώσεις η ουσιαστική προσφορά είναι δωρεάν, βρείτε το χρόνο να χαμογελάσετε και να δώσετε ό,τι έχετε σ' αυτούς που αγαπάτε. Κάντε τους γύρω σας να νιώσουν σημαντικοί, γιατί για τον δικό σας κόσμο είναι!
Σημείωση: Την συγκεκριμένη ταινία θα ήθελα να την αφιερώσω σε όλους τους, για λίγο ή πολύ, συνοδοιπόρους της ζωής μου. Με κάποιους από εσάς μπορεί να χαθήκαμε, με άλλους ν' αρπαχτήκαμε και μ' άλλους να συνεχίζουμε το ταξίδι μαζί. Ανεξάρτητα απ' την τωρινή κατάσταση όμως, όλους εσάς τους παραλήπτες του χριστουγεννιάτικου μηνύματος (ξέρετε ποιοί είστε) σας αγαπώ και σας ευχαριστώ για όλα!

Βαθμολογία: 4/5

Τα σχετικά
Αμερικάνικη οικογενειακή ταινία του 1993, βασισμένη σε ιστορία και χαρακτήρες του Tim Burton, σε σενάριο των Michael McDowell και Caroline Thompson και σκηνοθεσία του Henry Selick, διάρκειας 76 λεπτών, με βασικούς πρωταγωνιστές, τους Chris Sarandon, Danny Elfman, Catherine O'Hara, William Hickey, Glenn Shadix, Paul Reubens, Ken Page και Edward Ivory.

Οι σύνδεσμοι
Imdb 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου